Bel Fıtığı
- Anasayfa
- Bel Fıtığı

Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi) Nedir?
Tıp dilinde Lomber Disk Hernisi olarak bilinen bel fıtığı günümüzde oldukça yaygınlaşmış bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özelikle Ankara’da bel fıtığı ameliyatları yaygın şekilde yapılmaktadır.
Bel, 5 omur ve arasındaki disklerden oluşmaktadır. Diskler daha elastik bir yapıya sahip olup belin hareketlerini sağlayan bir yapıdadır. Disklerin herhangi bir zorlanma sonrası kayması veya yırtılması sonucu bel fıtığı meydana gelir. Kalçadan bacağın arka kısmına veya topuklara yayılan ağrı ile kendisini gösterir.
Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Diskler, dışı sert, içi yumuşak bir yapıya sahiptir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, içerisinde yer alan sıvı zamanla azalmakta ve disklerin gücünü zayıflatmaktadır.
Bel fıtığı, orta veya ileri yaşta kişilerde daha sık görülse de daha erken yaşlarda da görülebilmektedir.
- Kontrolsüz ani hareketler yapmak
- Ağır yük kaldırmak
- Uzun süre sabit bir şekilde oturma ya da ayakta durma
- Şiddetli travmalar
- Omurgayı zorlayacak spor ya da hareketler yapmak
- Omurga çevresindeki kasların güçsüz olması disklerin kaymasına ya da yırtılmasına sebep olabilmektedir.
Ankara’da bel fıtığı nedenleri ve tedavisi ile ilgili her ne kadar kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı aynı olsa da fazla kilolu olmak ya da gebelik döneminde fazla kilo almak bel fıtığı oluşması riskini artıran diğer etmenlerdendir.
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Ankara’da bize gelen hastalarımız genelde ağrı şikayeti ile bize başvurmaktadır. Bel fıtığının en önemli belirtisinden birisi ağrıdır. Hastalar da genellikle birden başlayan şiddetli ağrıların olduğu ve birkaç gün ya da birkaç haftadır geçmediğini ifade etmektedir. Bel fıtığının başlangıç seviyesinde görülmekle birlikte fıtığın ilerlemesi ile farklı semptomlar da gelişmektedir.
Kalça, bacak ve ayaklara yayılan ağrı en sık görülen belirtisidir. Ancak, her hastada aynı belirtiler görülmeyebilir. Bel fıtığı belirtilerini sıralayacak olursak;
- Bel, bacak ve kalçada dağılan ağrı
- Uyuşukluk ve karıncalanma
- Fıtığın sinirlere baskı yapması durumunda güçsüzlük, yürümede ya da oturmada zorluk
- Denge kaybı
- İdrar kaçırma
- Cinsel fonksiyon kaybı
Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?
Dinlenme ve ağrı kesici ile geçmeyen, kalçadan bacak arkasına yayılan ve birkaç gün devam eden ağrılarda doğru tanı için bir uzman doktora başvurulması gerekir. Doktor tarafından detaylı hasta öyküsü alınarak fiziki ve nörolojik muayene yapılır. MR, BT, röntgen gibi görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı konulur. Ankara’da görüntüleme merkezlerde EMG çekimi ile de fıtığın sinir uçlarına etki edip etmediği de tespit edilir.
Bel Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bel fıtığında tedavi sürecine karar verilirken hastalığın etki derecesi önemlidir. Uygulanacak tedavi de kişiden kişiye değişiklik gösterir. İleri derece nörolojik belirtiler olmayan kişilerde cerrahi dışı yöntemler ile tedavi süreci uygulanabilmektedir.
Cerrahi Dışı Yöntemler:
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- Ağrı kesici ilaç tedavisi
- Steroid tedavisi
- Egzersizler
- Kısa süreli korse kullanımı
Ankara’da bel fıtığı tedavisinde cerrahi dışı yöntemlerin denenmesine rağmen ağrı, uyuşma, güçsüzlük, sinire baskı sonucu fonksiyonlarda kayıp gibi şikayetler artarak devam ediyor ise cerrahi yöntemlerin uygulanması doğru bir seçenek olacaktır.
Cerrahi Yöntemler:
Fıtıklaşmış diskler, bazı kişilerde zamanla veya cerrahi dışı tedavi ile kendiliğinden iyileşir. Omurilik ve sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak için aşağıdakiler de dahil olmak üzere birden fazla cerrahi teknik uygulanabilir. Ankara’da Bel fıtığı ile ilgili cerrahi yöntemler;
- Diskektomi: Fıtıklaşmış diskin çıkarılması işlemidir.
- Laminektomi: Fıtıklaşmış diskin etrafındaki kemiğin bir kısmını çıkarmak ve omurilik kanalını genişletmek için uygulanan bir işlemdir.
- Yapay Disk Ameliyatı: Fıtıklaşmış diski yapay bir diskle değiştirmek amacıyla uygulanan bir işlemdir.
- Spinal Füzyon: Omurgayı daha stabil hale getirmek için iki veya daha fazla omurun doğrudan birleştirilmesi için uygulanan bir cerrahi yöntemdir.
Bel fıtığı ameliyatlarında cerrahın deneyimi ve günümüzde uygulanan yöntemler ile risk oldukça düşüktür.
Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı (Tam Endoskopik Bel Fıtığı Ameliyatı)
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı, belin arka ya da yan kısımlarından küçük kesiler yardımı ile girilerek gerçekleştirilen bir işlemdir. Kamera yardımıyla fıtık olan bölgeye girilir ve fıtık dokusu çıkarılır. Kısa süreli bir işlemdir. Ankara’da bel fıtığı hastaları genellikle aynı gün taburcu edilir ve 1 hafta sonra günlük hayatlarına dönebilmektedir. Ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bu da, anestezi alamayan hastalar için önemli bir avantajdır.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı (Mikrodiskektomi)
İlerleyen teknoloji sayesinde günümüzde fıtık tedavisinde kapalı modern ameliyat teknikleri kullanılmaktadır. Bu ameliyatlardan en önemlisi ise boyun, sırt ve bel omurları arasındaki diskin fıtıklaşması tedavisinde kullanılan mikrodiskektomi yöntemidir. Mikrodiskektomi, küçük bir cilt kesisi ile özel cerrahi mikroskoplar sayesinde uygulanmaktadır. Mikro aletler ile hastanın fıtıklaşmış diskleri başarılı bir şekilde çıkarılabilmektedir. Ankara’daki bel fıtığı hastalarımız, kapalı bel fıtığı ameliyatı ile aynı gün taburcu olabilmektedirler.
Her bel fıtığı tam kapalı yöntemle tedavi edilebilir mi ?
Bel fıtıklarının tedavisinde uygulanacak yöntem hastanın genel sağlık durumu ve fıtığın derecesinde göre değişiklik göstermektedir. Bel fıtıklarının büyük bir bölümü tam kapalı yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak, fıtığın büyük olması, kanalı tıkaması gibi durumlarda açık cerrahi uygun tedavi yöntemidir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci
Gelişen teknolojiyle bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreçleri uzamamaktadır. Genellikle hastanın tıbbi durumuna göre ameliyattan birkaç saat sonra hastalar ayağa kalkabilmektedir. Günlük ihtiyaçlarını kendileri rahatlıkla karşılayabilmektedir. Hastalar uygulanan cerrahi yönteme göre 1 gün sonra taburcu edilmekte ve günlük hayatlarına dönebilmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve uygulanan yöntem iyileşme ve taburcu olma süresini etkilemektedir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası ameliyat izi kalır mı?
Modern yöntemler ile cerrahi işlemler uygulanır. Estetik dikiş uygulanması sebebiyle dikiş alma durumu yoktur. İyileşme süreci gibi yara izi de kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kapalı yöntemler ile yapılan işlemlerde daha küçük kesi olması ve cilt çizgilerine paralel uygulanması sebebiyle iz kalma olasılığı daha düşüktür.
Bel Fıtığından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Bel fıtığından korunmak için duruşumuza ve oturuşumuza özen göstermemiz gerekir. Otururken, televizyon izlerken, bilgisayar başında ya da telefon ile ilgilenirken dik durmak omurga sağlığını koruyan en önemli faktördür.
- Ağır nesnelerin uygun şekilde kaldırılması
- Otururken düz ve dik oturmak
- Ağır bir eşya kaldırırken bacaklardan destek almak
- Düzenli egzersiz yapmak bel fıtığının önlenmesine yardımcı olur.
- Boyun Fıtığı Nedir ve Nasıl Meydana Gelir?
- Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
- Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
- Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?
- Boyun Fıtığı Ameliyatı Yöntemleri
- Açık Yöntem İle Boyun Fıtığın Ameliyatı
- Boyun Fıtığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Açık Yöntemle Boyun Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Mikro Cerrahi Yöntemler İle Boyun Fıtığı Ameliyatı
- Cerrahi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler
Boyun Fıtığı Nedir ve Nasıl Meydana Gelir?
İnsan omurgası 33 kemikten oluşmaktadır ve bunların en hareketlisi bel ve boyun bölgesidir. Omurlar arasında yer alan diskler ise darbelere karşı koruyucu bir görev üstlenmektedir. Omurga, vücut dengesini sağlamak için hem sabit kalmalı hem de hareket etmelidir. Ayakta dururken, otururken ya da dışarıdan gelebilecek kuvvetlere karşı diskler bu kuvveti emer ve omurganın hem dengede durmasını hem de hareket etmesini sağlar. Yaşın ilerlemesi, ani hareketler, zorlamalar ve travmalar sonucu diskler görevini tam olarak yerine getiremez.
Ankara’da boyun fıtığı teşhisi koyduğumuz hastalarımıza, disklerin yıpranması devam ettikçe zamanla kuvvetini yitirerek yırtılabilir ve sinirlerin bulunduğu bölgeye taşarak boyun fıtığının oluşmasına sebep olduğundan bahsediyoruz.
Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
Disklerin içerisindeki sıvı yaşın ilerlemesi, yıpranma, kontrolsüz hareketler ile zamanla azalabilir. Her yaş grubunda görülse de genellikle genç ve orta yaş grubunda daha sık karşılaşılmaktadır. Boyun fıtığına sebep olacak nedenler şöyle sıralanabilir:
- Baş ve boyun bölgesini zorlayacak hareketler yapmak
- Ani ve ters hareket yapmak
- Trafik kazası
- Çalışırken veya otururken uygunsuz pozisyonda durmak
- Boynu uzun süre sabit tutmak
- Boynu zorlayabilecek ağır yük taşımak
- Uygun olmayan spor hareketleri yapmak
- Yanlış noktalara uygulanan masaj
- Boyun çevresi kasların güçsüz bırakılması
Ayrıca, boynu uzun kişilerde fıtık oluşma riski daha fazladır. Klima ve rüzgar gibi etmenlere maruz kalmak, sigara kullanımı da boyun fıtığı riskini artıran faktörlerdendir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Ankara’da boyun fıtığı ameliyatı çok sık uygulanmaktadır. Bel fıtığında olduğu gibi boyun fıtığında da en yaygın ve sık görülen belirti ağrıdır. Elbette her boyun ağrısı boyun fıtığı demek değildir. Ancak, fıtık kaynaklı gelişen ağrılar daha dirençli ve kendine özgü bazı özellikleri de bulunmaktadır.
- Ağrı boyun bölgesinden kol, sırt ya da boyundan baş bölgesine doğru tek taraflı yayılım gösterir.
- Boyun hareketleri ile ağrı şiddeti artabilir.
- Kol ve ellerde uyuşma, yanma ya da karıncalanma
- El ve kollarda his ya da kuvvet kaybı
- Kolda incelme
- Kulakta çınlama
- Nadiren fıtıklaşan disk omuriliğe baskı uygular ve bacaklarda güç kaybı yaşanır.
- Boyun fıtığı şikayetlerinin birçoğu bazı sinir kökleridir.
Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?
Fiziki muayenede ağrının yeri, cinsi ve sinirlere etkisi tespit edilmeye çalışılır. Ankara’da boyun fıtığı tanısı konması için bazı merkezlerde bulunan MR, Tomografi ve röntgen gibi görüntüleme sistemleri ile kesin teşhis konulur.
Boyun Fıtığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Boyun fıtığında tedavi hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir.
Hafif derece fıtıklarda;
- Kısa süreli istirahat
- Ağrı kesici ilaç
- Boyun hareketleri sınırlandırılarak ağrının azaltılması
- Fizik tedavi
- Ağrı tedavileri önerilir.
Sinir basısına bağlı bulgular ile birlikte kuvvet kaybı görülen fıtıklarda ise cerrahi yöntem gereklidir. Modern teknoloji, güncel tedavi yaklaşımları ve tecrübeli doktor tarafından yapılan boyun fıtığı ameliyatları başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Yöntemleri
Fıtığın konumu ve boyutu belirlendikten sonra tedaviye karar verilmektedir. Boyun fıtığı cerrahisinde açık ya da mikrocerrahi yöntem kullanılır. Bu yöntem Ankara’da boyun fıtığı ameliyatlarında sık kullanılmaktadır.
Açık Yöntem İle Boyun Fıtığın Ameliyatı
Fıtık olan bölgenin büyük kesi ile açılması ve fıtıklı bölgeye ulaşılarak tedavi edilmesine dayanan klasik bir yöntemdir. Genel anestezi altında uygulanmaktadır ve hastanın iyileşme süreci diğer yöntemlere göre daha uzundur. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi açık ameliyatın da bazı riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle tecrübe cerrahlar tarafından uygulanması gerekir.
Açık Yöntemle Boyun Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Kanama
- Enfeksiyon
- Yemek borusunun hasar görmesi
- Damarların hasar görmesi
Mikro Cerrahi Yöntemler İle Boyun Fıtığı Ameliyatı
Gelişen teknoloji ile mikro cerrahi yöntemler son dönemlerde sıklıkla tercih edilmekte olup hem doktor için hem de hasta için birçok avantaj sağlamaktadır. Açık cerrahiye göre daha güvenilir ve daha konforludur.
Mikro cerrahi yöntemler ile fıtık ameliyatında minimal kesiler sayesinde çeşitli görüntüleme tekniklerinden de destek alınarak fıtıklı bölgenin güvenli şekilde onarılması sağlanır. Mikro cerrahinin sağladığı avantajlar ise;
- Kanama ve enfeksiyon riski oldukça düşüktür.
- İşlem esnasında görüntüleme tekniklerinden faydalanılması yemek borusu ve damarların hasar görmesinin önüne geçer.
- İyileşme süresi kısa ve konforludur.
- Hasta genellikle ameliyatın ertesi günü hastaneden taburcu olabilmektedir.
- Ameliyattan kısa süre sonra hasta günlük aktivitelerini yerine getirebilmektedir.
Cerrahi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler
Günümüz teknolojisi ile boyun fıtığı ameliyatı iyileşme oranı yükselmiş ve tekrar fıtık oluşma riski oldukça düşmüştür. Ameliyat sonrası hastanın dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır:
- Evde de yatarak istirahat etmesi gerekir.
- Hastanede gösterilen şekilde yataktan kalkmalı ve yatağa yatılmalıdır.
- Ortopedik bir yastık kullanılmalıdır.
- Ameliyatın 2. haftasından sonra dik oturulabilir. Ancak, daha sert zeminler tercih edilmelidir.
- Tuvalet ihtiyacı klozette giderilmelidir.
- Günlük yürüyüşlere artırılarak devam edilmelidir.
- Sağlığa zararlı maddelerin kullanımı fıtık oluşuma zemin hazırlayan ve yaranın iyileşmesini geciktiren faktörlerdir. Bu nedenle ameliyat sonrası tüketilmemesi önerilir.
- Kilo almaktan kaçınılmalıdır.