Bel Kayması
- Anasayfa
- Bel Kayması

Bel Kayması Nedir?
Omurga, vücudun dik durmasını sağlayan bir yapı olup birbirini takip eden kemiklerden oluşmaktadır. Omurgada herhangi bir problem oluşması ya da yanlış bir hareket yapılması oturma, kalkma, eğilme gibi hareketleri ciddi oranda etkiler. Bunlardan birisi de bel kaymasıdır.
Bel kayması, üstte bulunan omurun alttaki omurga kemiklerinin üzerinden öne ya da arkaya doğru kayması ile gerçekleşmektedir. Bele alınacak darbe, düşme, kemik erimesi gibi nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi altta yatan genetik bir faktörden dolayı da doğumdan itibaren gelişmemiş kemik yapı nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Bel Kayması Neden Olur?
Bel kaymasının oluşum sebepleri farklı nedenlere bağlı olarak görülebilir. Doğuştan ya da sonradan gelişen nedenler etkidir. Sonradan gelişen sebepler;
- Eklemlerde iltihap, kireçlenme ve sıvı birikmesi
- Spor esnasında yapılan ani hareketler
- Ağır kaldırmak
- Kontrolsüz hareketler
- Kaza, düşme sonucu travmatik durumlar olarak sıralanabilir.
Doğuştan gelişen sebepler ise;
- Doğum sırasında gelişen komplikasyonlar
- Kalıtsal sorunlardır.
Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?
Bel kayması sonucu, omurların arasında yer alan dokular omurilik ve sinirleri sıkıştırır. Bel ağrısı başta olmak üzere, kalçalarda veya bacaklardan başlayıp ayağa kadar inen belirtiler görülebilir.
- Kalça, bacak ve bel ağrısı
- Bacaklarda kramplar
- Bacaklarda, ayak parmaklarında uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi
- Dengede ve yürümede zorluk
- Bacaklarda güç kaybı
- Bel duruşunun bozulması
- Erkeklerde cinsel fonksiyon kayıpları
- İdrar kaçırma ya da idrar tutamama
Bel kayması, genellikle bel fıtığı rahatsızlığı ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle, yukarıda sıralanan belirtilerin yaşanması halinde tecrübeli bir uzmana başvurulması önemlidir.
Bel Kayması Tanısı Nasıl Olur?
Bel kayması belirtileri kısmında sıralanan semptomların yaşanması halinde erken tanı ve tedavi süreci için ilk iş bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurmaktır. Detaylı fiziki muayene sonucu elde edilen bulgulara göre kesin tanı için bilgisayarlı tomografi, röntgen, manyetik rezonans ile görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Bel Kayması Nasıl Tedavi Edilir?
Bel kayması tanısı konulan hastada tedavi kaymanın türü, kayma oranı ve hastanın yaşı, çalışma durumu ve genel şikayetlerine göre belirlenmektedir.
Yatarak dinlenme, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi, ağrıyı azaltıcı algolojik müdahaleler gibi alternatif yöntemler ilk olarak tercih edilmektedir. Ancak cerrahi dışı yöntemler ile hastanın şikayetleri azalmıyor ve artarak devam ediyor ise bu noktada cerrahi yöntemler değerlendirilmektedir.
Bel Kaymasında Cerrahi Tedavi
İlerleyen teknoloji ile birlikte bel kayması ameliyatları artık daha konforlu bir şekilde uygulanmaktadır. Günümüzde ileri cerrahi yöntemler ile bel kayması başarılı şekilde gerçekleştirilmekte ve hasta açısından yüksek konforlu bir süreç sağlanmaktadır.
Yeni cerrahi yöntemler sayesinde enfeksiyon, sinir ve doku hasarı, kanama riskleri oldukça düşüktür. Bu açıdan bakıldığında güvenilirliği sayesinde günümüzde sık tercih edilmektedir.
Bel Kayması Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat sonrası doktorun önerilerine uyulması iyileşme sürecine etki eden faktörlerin başında gelir. Düzenli doktor kontrollerine uyulması, fizik tedavi sürecinin aksatılmaması, bel bölgesinin korunması iyileşme hızını artırır. Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmemesi halinde ortalama 2 hafta içerisinde hasta günlük aktivitelerini yapabilmektedir. 4-6 ay kadar sürede ise doku içindeki iyileşme süreci tamamlanır.
Bel Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bel kayması teşhis edildikten sonra vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Şiddetli ağrılara ek olarak bel kayması tedavi edilmezse;
- Belden aşağıda hissizlik
- Eklemlerde ağrı
- Kamburluk
- İdrar tutamama
- Erkek hastalarda cinsel isteksizlik
- İleri dönemlerde ise kısmı felç
gibi ciddi sağlık sorunları görülebilir.
Bel Kayması Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Bel kayması ameliyat sonrasında günlük hayatta yapılan aktivitelere dikkat edilmesi gerekir. Oturma, kalkma, eğilme gibi hareketlerde olabildiğince yavaş olunmalı, ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Tam iyileşme süreci sağlanmadan beli zorlayacak, yoracak ani hareketlerde bulunulmamalıdır.
Bel Kayması Tedavisi Sonrası Egzersiz
Bel kayması ameliyatı sonrasında vida, platin vb. Kullanılması hareket kabiliyetini kısmen etkileyebilmektedir. Egzersiz yaparken sırt, omurga bölgesine baskı uygulamayacak şekilde yapılması gerekir. Bu nedenle, bilinçsiz egzersiz yapılmaması ve uzman doktor önerilerine göre hareket edilmesi gerekir.